Sty 03 2018

Sztuczki producentów

Published by at 3:28 pm under Uncategorized

Masło znacznie częściej pojawia się na opakowaniach żywności niż w środku. Pewien herbatnik ma “lekki smak masła”, lecz masło nie figuruje wśród składników. Podobnie niektóre “maślane” precle i pewna mieszanka ciastek na “maślanej recepturze”.

Miód cieszy się powszechną, lecz niezasłużoną reputacją produktu zdrowszego niż cukier. Wiedzą o tym producenci i hojnie szafują słowem “miód”, ale w środku umieszczają bardzo niewiele tego cennego składnika. Miodowy herbatnik-graham “z prawdziwym miodem” ma w sobie więcej prawdziwego, granulowanego cukru, nieoczyszczonego cukru lub syropu kukurydzianego z wysoką zawartością fruktozy.

Dziś na rynku siła witamin równa się sile sprzedaży. Nie ma znaczenia, że ilość dodanych witamin może być nieznaczna, i że nie uszlachetnią one bezwartościowej żywności. Za paczkę witamin producent płaci grosze, ale słowo “witaminizowane” może znacząco podnieść cenę. Lepiej i taniej połykać codziennie witaminy w pastylkach. A jeszcze lepiej jeść żywność zawierającą naturalne witaminy.

Na skutek presji konsumentów producenci umieszczają teraz więcej użytecznych informacji na opakowaniach żywności. Rząd ustalił normy, które muszą być spełniane. Jednak nie ma wymogu umieszczania listy składników na niektórych podstawowych artykułach, produkowanych według standardowych receptur, na przykład takich jak majonez lub keczup. Informacje o wartości odżywczej wymagane są tylko na tych opakowaniach, na których widnieją hasła sugerujące walory odżywcze lub jeśli do produktu dodane są środki odżywcze.

Możliwość komentowania Sztuczki producentów została wyłączona

Comments are closed at this time.


Blogi. Darmowe Blogi.