Sty 22 2018

Czytaj drobny druk

Published by at 11:49 am under Uncategorized

Większość producentów żywności zamieszcza listę składników, a połowa wytwórców dodaje informacje o wartości odżywczej, nawet jeśli nie są wymagane. Mogą one wiele nam powiedzieć, jeśli wiemy, jak z nich skorzystać.

Pamiętajmy, że składniki umieszczane są na liście w kolejności występowania: na początku te, których jest najwięcej, na końcu — najmniej liczne. Jeśli zależy nam na niskim spożyciu cukru, to nie kupujmy produktów, w których głównym składnikiem jest cukier (w jakiejkolwiek ze swych wielu form). Jeśli chcemy wzbogacić makaron o wyraźny smak pomidorów, zwróćmy uwagę na wodę, otwierająca listę składników.

Według badań, konsumenci są przekonani, że takie listy byłyby znacznie bardziej użyteczne, jeśli główne składniki byłyby podane w procentach. Jak wiele kurczaka jest naprawdę w każdym paszteciku? To jednak dopiero początek możliwych ulepszeń.

Informacja o wartości odżywczej na etykietkach produktów powinna zawierać liczbę porcji, wielkość każdej z nich oraz liczbę kalorii na porcję; podaną w gramach zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu; podaną w procentach na porcję zalecaną dzienną białka, pięciu witamin i dwóch minerałów.

Taka tabelaryczna informacja stanowi wprawdzie pewien postęp z porównaniu do sytuacji, gdy nie zamieszczano żadnych danych, konsumenci niezbyt łatwo sobie z nią radzą. W kilku krajach spróbowano wprowadzać wykresy kołowe i słupkowe, ale u nas nie widać zmian. Na razie powinniśmy jak najdokładniej studiować drobny druk na etykietach.

Możliwość komentowania Czytaj drobny druk została wyłączona

Comments are closed at this time.


Blogi. Darmowe Blogi.